Kirsi Kiviharju Homepage


Go to content

Kiviniemi bio

Kalevi Kiviniemi & Kirsi KiviharjuKalevi Kiviniemi, kuva: Soile Siltanen

Kansainvälisesti arvostettu konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi (s. 1958) on perehtynyt erityisesti ranskalaiseen musiikkiin kuin myös konsertoinut useaan otteeseen Pariisin Notre Dame-katedraalissa ja Sainte-Clotilde-basilikassa sekä levyttänyt Orléansissa ja Rouénissa historiallisilla Cavaillé-Coll-uruilla.

Kiviniemen kansainvälinen ura lähti käyntiin 1990-luvun alussa Japanissa ja Lontoossa pidetyistä konserteista, laajentuen pian muualle Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin, Venäjälle, Aasiaan, Australiaan ja Filippiineille. Soolo- ja kamarimusiikkikonserttien lisäksi Kiviniemi on esiintynyt useiden nimekkäiden orkestereiden, kuten Moskovan kamariorkesterin ja Moskovan sinfoniaorkesterin solistina. Hän on toiminut myös kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa (Nürnberg 1996, Capri 1998, Speyer 2001, Korschenbroich 2005) sekä pitänyt mestarikursseja mm. Ruhrin Yliopistossa Bochumissa. Lahden kansainvälisen urkuviikon taiteellisena johtajana Kalevi Kiviniemi toimi kymmenen vuoden ajan v. 1991-2001.

Suuren yleisön tietoisuuteen Kalevi Kiviniemi on tullut myös yli 120 levytyksensä kautta, joita hän tehnyt historiallisilla soittimilla mm. Yhdysvalloissa, Japanissa, Filippiineillä, Australiassa, Italiassa, Ranskassa, Sveitsissä ja Saksassa. Kiviniemi on saanut lukuisia levypalkintoja, mm. kaksi kultalevyä ja yhden platinalevyn. Muista levytunnustuksista mainittakoon Improvisation-levyn valinta vuoden 2000 tähtilevytykseksi englantilaisen The Organ-lehden toimesta sekä Janne-palkinto parhaasta suomalaisesta soololevystä, suomalaista urkumusiikkia sisältävästä Visions-levystä. Levypalkintojen lisäksi Kalevi Kiviniemelle on myönnetty muitakin tunnustuksia urkutaiteilijana, mm. Luonnotar-palkinto Lahden Sibelius-festivaalilla v. 2003 sekä v. 2004 Organum-seuran kiertopalkinto ansioituneesta työstä suomalaisen urkutaiteen hyväksi. V. 2009 Kiviniemelle myönnettiin säveltaiteen valtionpalkinto.

Kiviniemi on tehnyt myös useita TV-nauhoituksia, mm. Pariisin Notre Damen katedraalissa v. 2000.

Kansainvälisten arvioiden mukiaan Kalevi Kiviniemi kuuluu aikamme merkittävimpiin muusikoihin.

Ladattava CV (pdf)


Kuva: Soile Siltanen


Back to content | Back to main menu